Dünya’da & Türkiye’de Giderek Artan Çikolata Tüketimi
En Popüler Tatlı, Çikolata…
En sevilen yiyeceklerden biri olması sebebiyle dünya genelinde çikolata tüketimi sürekli bir artış gösteriyor. Çikolatanın global çapta en popüler ve en çok tercih edilen tatlı olması tüketimini hızlandırıyor. Çikolatayı çok farklı şekillerde tüketiyoruz. Kavanozda krema şeklinde, tablet olarak, şekerlerin içerisinde ve daha pek çok üründe aroma maddesi olarak kullanıyoruz. Çikolatanın mutluluk hormonuna etkisi de çok tercih ediliyor olmasının sebeplerinden biridir.
Bitter Çikolatayla Yoğun Lezzet, Düşük Kalori!
Çikolata, temel bileşeni olan kakao sayesinde tropikal iklimlerde yetişen özel bitkiden elde edilir. Kakao, içerisine şeker, süt, fıstık, fındık gibi ek besinlerin eklenmesiyle tatlandırılarak çikolata halini alır. Bitter çikolata, diğer çikolata türlerine göre daha yüksek oranda kakao içerir. Bu, içerdiği süt ve şeker miktarının daha düşük olması anlamına gelir. Bitter çikolata, bu özellikleri sayesinde daha düşük kalori içerir ve bir bakıma daha sağlıklı olarak değerlendirilir. Genellikle en az %70 kakao oranına sahip olan bitter çikolata, yoğun kakao tadı ve azaltılmış şeker içeriği ile tanınır.
Neden Bitter Çikolata sütlü çikolataya göre daha antioksidan içeriğe sahiptir?
Sütlü çikolatanın içeriğindeki süt flovonoidleri, bağırsak emilimini yavaşlatarak sütlü çikolatanın genellikle daha düşük kakao içerdiği bir özelliktir. Çikolatanın beyin fonksiyonlarını ve konsantrasyonu artırabileceği bilinmekte, bunun yanı sıra öğrenme ve kavrama faaliyetlerini destekleyerek zihinsel performansı güçlendirdiği düşünülmektedir.
Dünya Tatlı Krizinde; Yıllık 1 Milyon Ton Çikolata Tüketimi!
Çikolatanın tüm bu özelliklerini anlattıktan sonra dünya ve ülke genelindeki çikolata tüketiminden biraz bahsedelim;
Dünya genelinde yıllık çikolata tüketimi yaklaşık olarak 1 milyon ton civarındadır. Türkiye, dünya çikolata tüketim sıralamasında 5. sırada yer alır. Ülkemizde bir yıl içinde üretilen çikolata miktarı ise 240.000 tonu bulur. Bunlara ek olarak, Türkiye’de bir bireyin yılda ortalama olarak tükettiği çikolata miktarı ise 3,1 kilogramdır. Bu istatistikler, Türkiye’nin çikolata tüketimi konusunda önemli bir oyuncu olduğunu ve kişi başına düşen tüketimin oldukça belirgin olduğunu göstermektedir.
Elif Çikolata olarak, 2012 yılından bu yana kaliteli ve yüksek üretim kapasitemizle Türkiye sektöründe öncü bir konumdayız. Konya’da yer alan fabrikamızda Türkiye’nin en iyi çikolata ve atıştırmalıklarını üretmek için yıllardır çaba gösteriyor, 50 ’den fazla ülkeye ve dünyanın her kıtasına ürünlerimizi ulaştırmanın gururunu yaşıyoruz.