Bayram Şekerleri Ve Şekerin Kısa Tarihi
Şeker Bayramı, İslam dininde Ramazan ayının bitimini kutlamak için düzenlenen bir bayramdır. Ramazan ayı boyunca tutulan oruç sonrasında, Şeker Bayramı’nda bir araya gelinerek sevinçlerimizi paylaşırız. Şeker Bayramı, Türkiye başta olmak üzere birçok İslam ülkesinde kutlanır. Şeker Bayramının vazgeçilmezi çikolata ve şekerlerdir.
Şekerlerin tarihi ise oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. Antik çağlarda, şeker kamışı ve şeker pancarı gibi bitkilerden şeker elde ediliyordu. Hindistan, Çin ve Mısır gibi ülkelerde şeker kullanımı çok yaygındı.
Bonbon, ilk kez 17. yüzyılda Fransa’da üretilmiştir. Bonbon kelimesi, Fransızca “iyi konuşan” anlamına gelen “bon” kelimesinden türetilmiştir. İlk bonbonlar, şeker, bal ve meyve suyu gibi malzemelerin karıştırılmasıyla elde edilirdi. Bu karışım daha sonra kaynatılıp, şekil verilerek kurutulurdu. İlk başlarda bonbonlar, ilaç olarak kullanılırdı ve çoğunlukla bal ve bitki özleri içerirdi.
Bonbonlar, zamanla gelişerek farklı tatlar ve şekiller kazandı. 19. yüzyılda şeker kamışı ve şeker pancarı gibi şekerli bitkilerin üretiminin artmasıyla birlikte, bonbonların üretimi de yaygınlaştı.
Türkiye’de günümüz şekerciliğinin tarihinin 14-15. yüzyıla kadar gittiği tahmin edilmektedir . Osmanlılar yaz-kış taze olarak öğün aralarında bolca tükettikleri meyveleri tatlıcılık ve şekercilikte de kullanmışlardır.Osmanlı Devletinde şeker ve şekerleme üretimi, sarayda bulunan helvahâne-i hassa, piyasada ise akide-şekerci, şerbetçi ve attar esnafları tarafından yapılmıştır.
Günümüzde, bonbonlar farklı malzemelerin karışımından oluşabilmekte ve çikolatalı, meyveli, sütlü, karamelli tatlarla üretilebilmektedir. Bonbonlar, dünya genelinde popüler bir atıştırmalık haline gelmiştir.
Elif şeker grubu mini bonbonları, portakal, elma, limon, çilek gibi farklı meyvelerin aromalarını içerir. Karton kutu, kapaklı kutu gibi farklı ambalajlarda üretilen mini bonbonlar çocukların en sevdiği şekerler arasında yer alır.
Elif Şeker Ürünleri
Elif ailesi üyeleri şekerleri, dünya genelinde bir çok ülke çocukları tarafından sevilerek tüketilmektedir. Elif şekerleri şekil ve tatlarıyla birçok kişinin sevdiği bir atıştırmalık haline gelmiştir. Şeker bonbonlarının içindeki şeker, kristalize olmuş bir yapıdadır ve çoğunlukla renklidir. Sert Şeker bonbonları, ağızda çiğnemeden eritilerek tüketilir.Ayrıca şeker bonbonları, ağızda tükürük salgısını artırarak ağız kuruluğunu gidermeye yardımcı olabilir.
Elif grubu Şeker bonbonları, farklı şekillerde ve tatlarla üretilir. Bazıları sert ve çikolatalı dolgulu, bazıları ise karamelli, sütlü, çikolatalı ve meyve aromalıdır. Çocuklar ve yetişkinler tarafından sevilen bir atıştırmalık olan şeker bonbonları, dünya genelinde yaygın bir şekilde tüketilmektedir.